När man blir 18 kan det vara lätt att få panik inför att kliva in i vuxenvärlden och helt plötsligt bli tvungen att ta mer ansvar för allt möjligt. Både vad gäller ekonomi, vårdkontakter, myndigheter … Jag har därför ordnat en fullmakt hemma gällande vårdkontakter, myndigheter och apotek. Nedan tar jag upp fler situationer …

Boende

Det finns 3 olika boendeformer som man kan ha rätt till enligt lag:

1.”Gruppbostad eller 2.Servicebostad, vilket betyder att man behöver ha personal dygnet runt. Annars finns också något som kallas för 3.”Annan särskilt anpassad bostad”, det är alltså att man får en vanlig lägenhet med hemtjänst eller boendestödjare.

En boendestödjare är gratis och du ansöker hos kommunen. Den hjälper till med att tex lägga en budget, förhindra impulsköp och påminna om ärenden osv.

Studier

Om du fortfarande går på gymnasiet och känner att du inte orkar eller mäktar med och kommer att få betyg F i en kurs, då har du rätt att läsa om den för man kan gå i gymnasiet till man blir 21 år om man behöver mer tid på sig. Vad gäller CSN kan man också få studiemedel för en annan studietakt än den vanliga, om man har en funktionsnedsättning som försvårar studierna.

Arbetsliv

Arbetsförmedlingen eller Arbetsmarknadscenter (AMC) på kommunen kan hjälpa till med olika insatser.

Och på AF kan få olika hjälp: tex lönebidrag, vilket innebär att när du skriver in dig på Arbetsförmedlingen ska du meddela din handläggare att du behöver ett anpassat arbete på grund av nedsatt arbetsförmåga. Då kan du alltså få ett arbete utifrån dina förutsättningar och din arbetsgivare får ett ekonomiskt bidrag till din lön, som en kompensation för att arbetsgivaren anpassar jobbet.

Förutom AF kan man få hjälp av FK också och något som heter aktivitetsersättning.

Så det som gäller för att få det är alltså:

  • man har ett läkarintyg på att man har en funktionsnedsättning och nedsatt arbetsförmåga
  • du är mellan 19 och 30 år

Men jag vill tillägga att man kan också få det om man behöver längre tid på sig att avsluta gymnasiet. Så var det för min dotter. Sista året på gymnasiet kraschade hon och fick F i svenska på grund av för mycket frånvaro på slutet. Efter det gick hon komvux och läste in svenskan och fick A. Då hade hon aktivitetsersättning för studier för att kunna avsluta sin gymnasieexamen.

Om man varken jobbar eller studerar, vad kan man göra då?

Försäkringskassan kan ge hjälp med en rehabplan in i samhället tex genom arbetsträning om man samtidigt har aktivitetsersättning. Men man kan också vända sig till Socialförvaltningen och ansöka om bistånd; en sysselsättning tex daglig verksamhet. Det är precis som ett jobb, men arbetet är något som man är intresserad av.

Slutord: Det är inget fel med att be om hjälp, oavsett om det handlar om städning, matlagning, inköp av mat, räkningar och ha koll på sin budget. Alla individer är olika och behöver olika saker, tänk på det, så stoppa undan alla förväntningar nånstans där du inte kan se dem, så att de inte blir en påminnelse om ett eventuellt misslyckande. Huvudsaken är att du ska lyckas så bra som möjligt på det sätt som fungerar bäst för just Dig!

Pin It on Pinterest

MrsHyper
Arbetsgivare, chefer, HR behöver förstå den kognitiva mångfalden
En arbetsplats för alla
Ungas utsatthet kostar pengar för alla.
Podd med Axberg & Ahlgren
Lärare ska vara lärare – inte vakter och kontrollanter
Med glammig bil gasar vi in i 2025 med massa nytt i bakluckan.
5 av 5 ⭐️ Vilken fantastisk BTJ-recension
Årsslutet nalkas och vi vill passa på att säga god jul
Decemberstressad?
Första hjälpen vid psykisk ohälsa
Suicidstegen
Tack Attention Kiruna för ett fantastiskt event
Så förblindade psykoanalysen det svenska rättsväsendet
Vi uppmärksammar DLD-dagen 18 oktober med att släppa ny bok om DLD
Känner du igen dig?
Du behöver inte ha det så här - Jessica berättar
Vår adhd-resa - Malin berättar
Adhd från början
En massa tips för en bra skolstart 2024
Lyssnartips från MrsHyper
CookieYes Logo
Share This