Att bli vuxen är inte lätt. Att bli vuxen med NPF kan vara ännu svårare.

Min äldsta har kämpat sig genom grundskolan för att komma in på gymnasiet och sedan kämpat sig genom gymnasiet för att sedan orka kämpa vidare in i vuxenvärlden. Men det gjorde hon inte.

Hon kraschade på mållinjen i trean i gymnasiet och mådde liksom många andra dåligt och hon fick inte gymnasieexamen för att hon inte blev godkänd i svenska.

Resterande höst 2022 tog hon igen svenskan på komvux på distans på halvtid med mitt stöd. Vi sökte aktivitetsersättning för förlängd skolgång hos Försäkringskassan som man kan få om man blivit sjuk eller har en funktionsnedsättning och behöver mer tid för att bli klar med studierna. Hon blev beviljad. Hon fick gymnasieexamen lagom till jul istället. Men det kostade mycket i energi. Egentligen skulle hon behövt vila mer. Jag skrev in henne på AF och de ville få in henne på Jobbgaranti för ungdomar men både de och jag insåg snabbt att hon inte var redo för att söka arbete och de gjorde en notering att hon är inskriven som ”tillfälligt otillgänglig”. Psykiatrin i kommunen slussade henne vidare till Arbetsmarknadscenter i kommunen. Där fick vi kontakt med en socialkonsulent och en Case Manager. Där fick vi veta att man kan söka aktivitetsersättning hos Försäkringskassan för nedsatt arbetsförmåga. Nu står vi där och stampar och väntar på att någon slags hjälp för att komma vidare … De drömmar hon hade om att gå på Kungliga musikhögskolan har hon lagt in i frysen tillsvidare … Hon orkar inte ens ta en enstaka kurs, för tanken på studier stressar henne och ger ångest. 🙁 Men i framtiden kommer hon kanske orka igen.

Veckans tema är unga vuxna, där jag denna gång tar upp NPF-tips med fokus på studier för vuxna på främst högre nivå. Angående pedagogiskt stöd på lärosäten har även denna nya rapport kommit ut.

Anmäl dig till nyhetsbrevet här.

P.S.

Missa heller inte boken som kom ut i fjol där jag samlade det mesta man behöver veta när man blir myndig och har npf.
• Du kanske vill flytta hemifrån men känner dig osäker på om du ska klara av det?
• Du vill komma in i arbetslivet men känner att du inte vet om du klarar av det?
• SiUS, SOL, LSS, SIP, PO, VUP. Vad är allt detta?
• Du vill studera och undrar vilken hjälp det finns att få.
• Vilka hjälpmedel och samhällsstöd har du rätt till när du blir 18 och har en funktionsnedsättning? …

/Malin Roca Ahlgren, skribent, författare, leg. lärare med specialpedagogisk kompetens.

malin@mrshyper.se

Pin It on Pinterest

Share This