Intervjuserie
Vi vill dela med oss av några spännande samtal vi haft med olika personer som vi finner intressanta, inspirerande och beundransvärda. Håll till godo och ta del av deras egna budord.
Anki Sandberg
Ordförande Riksförbundet Attention, NSPH och tidigare Hjärnkoll.
Mer öppenhet för att olika är bra!
För en sådan framtid arbetar Anki. Med Bang som förebild har hon själv blivit en för andra.
– Att det blev så att jag ägnar mitt yrkesliv åt NPF beror på att jag är anhörig och har erfarenhet av NPF i min egen familj, berättar Anki för oss.
#intervjuserie nr40
Sara Melin
Föreläsare
”Barn vill om de kan”
Vi måste lyssna mer på barnen och förstå att de vill men kanske inte alltid kan. Så säger Sara Melin, föreläsaren som kallar sig själv ”Lilla Speedos mamma” Lilla Speedo heter egentligen Ture och ni kanske har sett honom från SVT:s serie om adhd: ”ADHD extra allt”?
#intervjuserie nr41
Henrik Pelling
Överläkare och barnpsykiatriker,
startade sjalvhjalppavagen.se
Varför klarar barnpsykiatrin inte allt bättre att hjälpa de mest behövande? Om FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och Barnkonventionen hade tagits på allvar, hade personer med NPF fått det stöd och bemötande de har rätt till. Vi har diskuterat barnpsykiatri med Henrik Pelling.
#intervjuserie nr42
Lina Melander
Föreläsare och extra allt
Hennes ”kaos-teknik” används både i skolor, vården och i familjer
Hon har hittat en slags teknik i det så kallade kaoset som ofta så många med NPF kan uppleva och används av både läkare, psykologer, skolpersonal och föräldrar.
#intervjuserie nr37
Marit Sahlström
Författare, föreläsare och pedagog
Stödinsatserna för att unga inte ska hamna i utanförskap:
Att skolfrånvaro oftast beror inte på bristande föräldraförmåga, ”gaming” eller låg motivation är en förenklad förklaring. Det säger Marit Sahlström, som är författare, föreläsare och pedagog och arbetar med frågor som rör unga i utanförskap.
#intervjuserie nr38
Jennifer McShane
Generalsekreterare ”Min stora dag”
Fler Stora Dagar med glädje till barnen
Hon är livsnjutaren där glädje fyller en viktig roll och därför vill hon sprida den till barn med sjukdomar och diagnoser genom att ge dem så kallade ”Stora Dagar”
#intervjuserie nr39
Richard Bracken
Generalsekreterare Suicide Zero
Fyra personer om dagen är fyra för mycket
Enligt statistiken är det cirka fyra personer om dagen som tar sitt liv. Det är fyra för mycket. Vi har varit i kontakt med Rickard Bracken som arbetar för att minska på den psykiska ohälsan i Sverige.
#intervjuserie nr34
Ann-Sophie Forsell
Kungamamman
Hon vill ge politikerna ett nytt ledord: ”Framtidsinvestera”
När sonen inte mäktade med livet längre tog Ann-Sophie upp en kamp mot samhället som hon än idag fortsätter med. Nu är hennes kamp för framtidens barn.
#intervjuserie nr35
Claes Jenninger
Författare, kunskapsspridare
Claes Jenninger var lärare i 30 år, när han miste sin egen son bara 13 år gammal. I hela sex år hade han blivit utsatt för grov utfrysning och mobbning i skolan, tills han inte orkade längre.
– Livet startade om när Måns tog sitt liv. Sin sorg kan man inte dela med någon, men mitt mål i dag är att skolan; lärare, politiker, rektorer och föräldrar, ska förstå sitt ansvar.
#intervjuserie nr36
Krillan Ahlsén
Journalist och kanslichef, svenska OCD-förbundet
Vi måste hitta balansen mellan att hjälpa och ”ta över” någons liv
Sverige är fullt av människor med ständig jour för sina anhöriga med psykisk ohälsa och samtidigt ska dessa anhöriga ha en arbetsplats med både tidspress, vinstkrav och onödig administration.
#intervjuserie nr31
Anneli Karlsson
Lärare, rektor, specialpedagog
Se olikheterna som fantastiska
Annelie Karlsson vill förändra synen på olikheter genom att sprida mer kunskap. Och det gör hon med sin verksamhet Funkkonsulten. Hon började sitt engagemang som nyutbildad lärare, att arbeta med LärVux; särskild utbildning för vuxna med intellektuell funktionsnedsättning.
#intervjuserie nr32
Jessica Hjert Flood
Samtalsterapeut, författare, föreläsare
Det är sällan av illvilja utan mer ofta av oförmåga som folk begår brott, och bakom den där oförmåga ligger inte sällan psykisk ohälsa. Man hittar helt enkelt inget annat sätt. Hon vill ge människor i kriminalvården hopp om att det går att hitta andra lösningar än missbruk och kriminalitet när man har adhd och ångestproblematik.
#intervjuserie nr33
Mona Liljedahl
Lärare, specialpedagog, föreläsare, handledare, konsult samt författare
Hon ville hellre dö än att bli lärare
Hon är läraren som engagerar sig i elever som haft det tufft, som ”misslyckats” och idag påverkar hon samhället med sin särskilda kunskap om begåvning.
#intervjuserie nr28
Jessica Andersson
Leg sjuksköterska, ordförande SHEDO
Självdestruktivitet ska inte behöva vara orsaken till att överleva starka känslor
Som tolvåring drabbades Jessica Andersson av självskadebeteende, idag ansvarar hon bland annat för Sveriges första stödchatt med specifik inriktning på självskadebeteende.
#intervjuserie nr29
Elina Johansson
Socionom, verksamhetsledare Attention Sthlm
Attention-ledarens 3 önskningar
Verksamhetsledaren Elina har tre önskningar för framtiden och alla handlar om att ge personer med NPF ett bättre liv.
#intervjuserie nr30
Carolina Lindberg
Socionom och författare
Carolina Lindbergs engagemang för unga som inte kan bo hemma började i hennes egen familj när hon växte upp. Idag utbildar och handleder hon familjehem med NPF-kompetens.
#intervjuserie nr25
Torbjörn Vestberg
Leg. psykolog, författare och forskare
Han höll sin dröm hemlig. På grund av sin dyslexi. Hans livs stora dröm höll han hemlig på grund av sin dyslexi. I dag har nått den och är leg. psykolog, författare och forskare.
#intervjuserie nr26
Paula Tilli
Författare, bloggare & föreläsare
”Jag blir så trött på dig!”, ”Dina svårigheter försvinner med träning”, ”Alla har sådana svårigheter som du”, ”Jag tappar tålamodet med dig ibland” och ”Jag blir så trött på dig!”.
Detta är exempel på meningar som Paula fått höra många gånger. Och som hon är så trött på.
#intervjuserie nr27
Måns Lööf
Sjuksköterska och idrottsledare
Idrotten är ett vaccin mot utanförskap. Han kan jonglera och sluka eld. Han gillar Bamses och Pippis sätt att se på saker. Och han ser barnet på sin idrottsarena för vem det är, utan att döma.
#intervjuserie nr22
Tina Wiman
Journalist och föreläsare
Snällhet löser många problem. Hon är journalisten som lever med afantasi, symfoni-orkestrar i tankarna, som är säker på att snällhet löser världens problem.
#intervjuserie nr23
Cajsa Jahn & Malin Reuterswärd
Lärare
Glöm inte att ha kul på vägen, även om livet är kämpigt! De är lärarna som tror på att nyckeln till förändring, mindre konflikter och mer utveckling, finns i att få alla vuxna i barnens liv att förstå vad som är svårt.
#intervjuserie nr24
AnnKatrin Noreliusson
Coach och föreläsare
”Nu kan jag förändra världen”.
Hon gör så att fler människors liv blir enklare. AnnKatrin säger att hon skulle vilja knäppa bort allt lidande som OCD ger, men vi anser att hon på sätt och vis ändå lyckats göra det. Åtminstone en del.
#intervjuserie nr19
David Edfelt
Psykolog och författare
Göra något stort för både individ och mänsklighet. David Edfelt är expert på problemskapande beteende i förskolan. Privat drömmer han om ett större lugn och att skriva en barnbok.
#intervjuserie nr20
Jill Nyqvist
Föreläsare, poddare, författare
I det fria skapandet hjälper hon andra föräldrar. Längtan efter frihet och kreativitet lade grunden till ny plattform som i dag hjälper många föräldrar till barn med adhd.
#intervjuserie nr21
Agneta Björck
Föreläsare, utbildare, handledare
Hon lyssnade på sina egna behov och ställdes inför ett val att välja riktning. Med sina värderingar i fokus har hon inte bara gjort en helomvändning utan även påverkat hela samhället.
#intervjuserie nr16
Eric Donell
Föreläsare, skådespelare, vice ordf. Attention Riks
Eric vill få bort föreställningen om att Tourette alltid handlar om att säga fula ord.
#intervjuserie nr17
Anna Sjölund
Beteendevetare inom NPF, KBT-terapeut, föreläsare och författare
”Jag vill skapa Empowerment för barn”
Praktiken på särskolan ledde Anna till att ägna sitt liv åt pedagogik för personer med autism.
#intervjuserie nr18
Ulrika Aspeflo
Logoped, författare, föreläsare
Hon eftersöker mer flexibilitet i skolors organisation. Stödinsatser och undervisningen i skolorna behöver bli mer flexibla, enligt experten Ulrika Aspeflo.
#intervjuserie nr13
Sven Bölte
Professor på KI
Sven Bölte, vill med sin forskning, undervisning och sitt samhällsengagemang inom neuropsykiatriska funktionsnedsättningar på KI, påverka och förhoppningsvis förbättra livskvalitén för alla med NPF och deras nära och kära.
#intervjuserie nr14
Lotta Borg Skoglund
Grundare SMART psykiatri
Stöd från kvinnor ihop med frustration blev grunden till en smartare psykiatri. Nuvarande psykiatri måste bli smartare så att människor kan utvecklas utifrån sin fulla potential.
#intervjuserie nr15
Jimmy Svensson och Cicci Agestrand
Podden Anpassa Skolan
Skolan ska vara likvärdig men även öppen för variation. Det anser lärarkollegorna Cicci Agestrand och Jimmy Svensson, som tillsammans driver podden Anpassa skolan.
#intervjuserie nr10
Anna-Karin Arnald
Logoped på Funka Mera
Stökiga elever saknar ofta rätt stöd. Det handlar inte om att skärpa sig, eller jobba hårdare, eller ointelligens. Det handlar om brist på rätt stöd.
#intervjuserie nr11
Pia Rehn Bergander
Specialpedagog och föreläsare
Hon letar efter lösningar för 2E-eleverna. Pia är i dag är en av Sveriges främsta ambassadörer för elever som har ovanliga styrkor och ovanliga svårigheter – samtidigt.
#intervjuserie nr12
My Wåhlander
Ungdomsbehandlare, Håbo
Skolfrågor och missbruk hänger ihop. Skolmisslyckanden är förknippade med utanförskap och missbruk. Svaret på lösningen är en likvärdig skola med daglig bekräftelse till varenda unge samt rätt förutsättningar.
#intervjuserie nr7
Elinor Kennerö Tonner
Rektor
Skapa skolor som från början utgår från elever som behöver stöd. Inte tvärtom! Hon vill vända upp och ner på hela skolsystemet och skapa nya skolor som utgår från eleverna som behöver stöd först.
#intervjuserie nr8
Malin Valsö
Elevhälsokonsult
Barn kan inte få rätt förutsättningar om de vuxna inte själva får förutsättningar att ge dem det. Därför måste vi ge de vuxna rätt förutsättningar. Som en kedja.
#intervjuserie nr9
Lotta Halvardsson Ekdahl
Skolkurator, Suicide Zero samt på Mind
Att inte få vara med i en grupp innebar på stenåldern att vi var utsatta för livsfara. Och vår hjärna har inget förändrats till i dag.
#intervjuserie nr4
Sara Ask
Diestist
Efter att hennes bror fick anorexi, utbildade sig Sara Ask till dietist och inriktade sitt arbete mot barn. I dag har hon många tips att ge till skolans elevhälsa, bland annat att många barn med NPF är selektiva ätare.
#intervjuserie nr5
Alexander Skytte
Lärare
Inte en enda unge till ska falla mellan stolarna! De riktiga hjältarna är barnen som dag efter dag kämpar med skolan och söker stöd, som vågar blotta sina tankar och känslor.
#intervjuserie nr6
Katrin Pettersson
Ordförande Sane
Katrin fick kraft i vindens motgång då hennes son hamnade i ett svart hål. Det blev starten på ett ideellt engagemang och en kamp för rätten till vård.
#intervjuserie nr1
Anna Carlsson
Förälder till Agnes som blev utbränd vid 6 års ålder
När Anna blev mamma vändes hennes liv upp och ner och hon blev tvungen att hitta nya strategier och nya rutiner.
#intervjuserie nr2
Julia Andersson
Logoped
Logopeder borde bli obligatoriska i skolan! Julia kämpar för logopeders roll och önskar att de skulle finnas som obligatorisk profession i elevhälsan i alla skolor.
#intervjuserie nr3