blog & nyheter
Här varvar vi fakta, egna och andras berättelser, intervjuer, forskning och roligheter. Följ oss här eller på vår andra sociala medier: Facebook, Instagram och YouTube.

Arbetsgivare, chefer, HR behöver förstå den kognitiva mångfalden
Inte bara vården utan också arbetsplatserna (arbetsgivare, chefer, HR) behöver bli bättre på att hjälpa folk med stress innan de blir sjuka. För mycket stress på en arbetsplats kan leda till sjuk stress och i värsta fall UMS (utmattning). Än så länge får vi använda...

En arbetsplats för alla
"En skola för alla" är ett omtalat uttryck, vilket innebär att alla barn ska inkluderas utifrån sina förutsättningar för att lyckas göra ifrån sig på bästa sätt. Vi borde också få uttrycket "En arbetsplats för alla" att cirkulera lika mycket. Häng på att dela våra...

Tröskeln till livet efter 18 med npf
När man blir 18 kan det vara lätt att få panik inför att kliva in i vuxenvärlden och helt plötsligt bli tvungen att ta mer ansvar för allt möjligt. Både vad gäller ekonomi, vårdkontakter, myndigheter … Jag har därför ordnat en fullmakt hemma gällande vårdkontakter,...

Ungas utsatthet kostar pengar för alla.
Ungars trasighet, tårar, slag, sparkar och känslor kostar pengar. Och det har inte samhället råd med. I och med attentatet i Örebro har stigmat kring autism ökat. Vi lider med alla barn där ute och vill därför bidra med att sprida kunskap om att en neuropsykiatrisk...

Podd med Axberg & Ahlgren
Förutom författare och utbildare är Jess och jag numer även poddare. I vårt senaste avsnitt som handlar om stress gjorde vi ett stresstest. Jess fick fler JA än mig. Hur många JA kommer du att få? Ligger du i farozonen? Detta test har vi som...
DLD-anpassningar är som diabeteskost
Alla mår bra av en anpassad lärmiljö och av bra kommunikation. Det menar logopeden Anna-Karin Arnald på Funka Mera, som i denna intervju delar med sig av…
DLD eller dyslexi? DLD eller ADHD?
Jenny arbetar med elever som har språkstörning och vi har frågat henne om vad som skiljer dessa barns svårigheter från ett barn som har dyslexi och hur…
Flickorna och språkstörningarna
Pia arbetar som speciallärare i F-3 och föreläser även för fritidspersonal om DLD. I denna intervju får vi ta del av tips, samt en redogörelse för…
DLD-anpassningar är som diabeteskost
Alla mår bra av en anpassad lärmiljö och av bra kommunikation. Det menar logopeden Anna-Karin Arnald på Funka Mera, som i denna intervju delar med sig av…
Läs & Lek! = bästa motivationen
Läs & Lek! Motivation är A och O för att orka öva mycket med de repetitioner som krävs för att språket ska utvecklas för barn med DLD (Språkstörning).…
”Språkstörning finns inte!”
Anna Båve Schultz / ”Flickan med språkstörningen”, delar med sig till oss på MrsHyper hur man på ett bra sätt kan berätta om sin diagnos på sin…
Koncentrationsproblem, glömsk & trött – eller språksvårigheter?
Vuxna tänker många gånger att barn har koncentrationssvårigheter eller är glömskt eller trött. I stället måste vi tänka att det kan bero på språksvårigheter. Julia arbetar som logoped…
Bästa tipsen från en pedagog och förälder
Anna är både pedagog och förälder till ett barn med språkstörning. Vi har fått ta del av hennes bästa tips, både för hemmet och i skolan. I hemmet…
Skolan drog in all hjälp.
Martinas son led av skolrelaterad stress eftersom stödet han behövde inte var tillräckligt. Då drog skolan in all hjälp istället. ”I förskolan tränade min son med teckenstöd”, för…
Varför klarar barnpsykiatrin inte allt bättre att hjälpa de mest behövande?
Varför klarar barnpsykiatrin inte allt bättre att hjälpa de mest behövande? Om FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och Barnkonventionen hade tagits på allvar, hade personer med NPF fått…