Jul

om att det är helt ok att tycka julen är jobbig

Tipsar om föreläsning om julen

Julen, släkten och överraskningar och riktar sig till dig som tillhör en NPF-familj. Det här gäller ju egentligen inte bara julen utan alla släktträffar och högtider. Tips och råd hur man kan tänka kring överraskningar är också viktigt att ha med – särskilt för släkten får man på denna föreläsning.

 

Jessica Stigsdotter Axberg, grundare och VD för MrsHyper.

Missa inte vår playkanal – MrsHyperPlay.se

Sara Melin, även kallad Lilla Speedos mamma. Hon och hennes son har bland annat varit med i Uppdrag Granskning på SVT.

Bestäm i förväg hur allt ska gå till och vara

Ändra aldrig på saker som är bestämt. Ändra aldrig, aldrig på saker som är bestämt. Nä, för då skiter det sig. I alla fall i vår familj. Och jag vet ju det här, men själv är jag superflexibel. Eller… superflexibel när JAG får bestämma och bestämma om. Eh… just det, nyckelordet här är nog att få bestämma själv.

Gör vad du vill med din jul och strunta i vad andra tycker

Jag har aldrig haft någon speciell relation till julen som liten och ung. Varken bu eller bä. Den bara var där liksom. Helt ok typ.

Men när jag fick ungar med npf (det gäller mest min förstfödda), ändrades allt för mig som har med traditioner att göra, folksamlingar, förväntningar och annat som bara blev som stressiga måsten för att hon grejade det inte helt enkelt.
Det kunde vara dömande släktingar, tjafs vid matbordet (inte så konstigt), inte kunna vänta på att öppna paket eller bara utbrott pga för mycket sinnesintryck.

Härom året var hon själv hemma på julafton. (Visserligen är hon myndig). Mest nöjd av alla. Om så är fallet – varför inte?

Här kommer en liten lista på 7 tips från oss om du har yngre barn och tycker att julen känns övermäktig:

  1. Gör ett schema över vad som gäller så att kidsen hinner förbereda sig mentalt.
  2. Orkar du inte städa eller baka – gör inte det då. Var ärlig och öppen. Ska ork finnas kvar till att ha jul så kan man fundera på vad som är viktigast. Att umgås och ha en bra stund eller ha det rent och äta lyxigare än vanligt.
  3. Köp julklapparna i god tid, eller gör egna om du orkar. Köp second hand. Ge bort upplevelser eller gåvor till utsatta djur. Prata om att miljön är viktig och vad alla barn kan bidra med istället för att få nya prylar.
  4. Berätta vad som finns i julklappen om barnet vill veta. Eller låt barnet bestämma vad som ska vara där i.
  5. Låt barnen få öppna klappar lite då och då så att de har nåt att göra. Gärna klappar som innehåller sysselsättning för dem så att bamse kan lägga upp benen en stund.
  6. Åk inte iväg om det är jobbigt utan stanna hemma med personer de känner sig trygga med. Då kan de också dra sig undan om de behöver.
  7. Gör er egen grej! Strunta i förväntningar och normer. Allt är rätt om det funkar och alla mår bra. God jul!

 

Malin Roca Ahlgren, författare, skribent och leg. lärare med specialpedagogisk kompetens, MrsHyper.

NPF-tips

Sänk jul-kraven, Vården.se

Fira jul på nätet, SR

Överlev julen med adhd, ADHDonline

Missa inte något på webben eller mrshyperplay.se – signa upp dig på vårt nyhetsbrev så får du alltid uppdateringar.

Pin It on Pinterest

Share This