NPF-spaning

Hälsa – om både fysisk hälsa och psykisk hälsa

Att gå i terapi är det bästa jag har gjort.

När min äldsta var ca 6 år började jag att gå i terapi. Jag trodde att jag hamnat i någon 40årskris eller så. Jag tyckte jag var en oduglig mamma som inte kunde ta hand om mina barn. Sen fick min äldsta en adhd-diagnos, jag började förstå mig själv och hitta verktyg för att hantera både barn, familj och mig själv.

Utan terapin hade jag inte mått så bra som jag gör idag. Den har gjort allt skillnad. Jag utbildade mig själv till terapeut och kan stolt titulera mig Diplomerad Psykostyntesterapeut PSA®.  Läs mer om det här!

Ta hand om dig själv i sommar ♥️

 

Jessica Stigsdotter Axberg, grundare och VD för MrsHyper.

Missa inte vår YouTube-kanal  MrsHyperPlay

Självpepp – Peppra hjärnan med schyssta tankar istället för negativa. Allt vi säger till vår hjärna blir vår sanning. Det är därför vi människor har så olika sanningar. Vi säger helt enkelt olika saker till oss själva. Hjärnan är egentligen ganska korkad. Den tror alltså på det vi säger. Dumt va!?

Om du till exempel tänker så här: ”jag suger”, ”det här kommer jag aldrig klara”, ”jag är sämst av alla” osv. Då blir det en sanning för dig. Och det kommer att stämma för du har ju sagt det till din hjärna, och den tror dig.

Lisa Thorell – professor i utvecklingspsykologi vid Karolinska Institutet i Stockholm och leder en forskargrupp som studerar ADHD utifrån ett livsperspektiv. Detta inkluderar bland annat hur ADHD påverkar dagligt fungerande i både skolan och på fritiden. På senaste tiden har fokus legat mycket på digitala medier (både dataspel och sociala medier). Forskningen har visat att barn med ADHD har en ökad risk för att använda digitala medier på ett problematiskt sätt. Varför är det så och vad kan detta få för negativa konsekvenser för barnets liv? Kan användning av digitala medier kanske också ha fördelar för barn och ungdomar med ADHD? Detta är några av de saker som vi kommer att samtala kring.

Social, mental och fysisk hälsa – allt sitter i hop.

Sociala medier
Många gånger kan det vara lätt att hamna i negativa tankar om att man är en dålig eller misslyckad förälder eller person. Speciellt när man jämför sig med andra. Sociala medier är hemskt och jättebra. ​​Så välj dina konton väl där ute som du vill följa. Följ bara de som får dig att må bra. Rensa bort alla andra. Jag hade under en tid svårt att se bekanta lägga upp och skryta om sina lyckade barn. Jag blev irriterad och provocerad och tyckte att de borde tänka sig för. Men nu har jag landat och bryr mig inte längre. Så klart att de ska få vara stolta över sin lyckade ungar och sina roliga liv eller vad det nu kan vara. En del har jag slutat följa och en del hänger kvar men jag påverkas inte längre.

Värderingar

Den filosofi jag gick in med i mitt föräldraskap fick göra en tvärvändning när NPF kom och knackade på min dörr. Det var bara att ge sig i den matchen och göra en ny plan, med nya värderingar med minskade förväntningar, annorlunda utgångar och mer flexibilitet.
Idag uppskattar jag enormt när barnen är glada, skrattar och mår bra psykiskt. Jag uppskattar också enormt när de lyckas med något, jag blir inte besviken eller förväntar mig att de ska göra som de flesta jämnåriga. De kör sitt race och jag peppar dem. Alla har en egen väg.

Självkärlek, självacceptans och självmedkänsla

3 underbara ord som du borde stoppa i din byxficka och alltid bära med dig. Jag påminner mig själv konstant om dessa och det har hjälpt mig från att deppa och från att jämföra med andra.

Så här har jag gjort:
* Jag är bra!
Jag är inte sämst och verkligen inte bäst, men jag är helt ok och det duger faktiskt. Jag är en skitbra morsa och människa.
* Jag blir inte besviken på mig själv när jag inte orkar, utan accepterar det bara. Jag är mer vänlig mot mig själv helt enkelt.
* Jag unnar mig sånt jag mår bra av istället för att alltid tänka på att kidsen ska ha det bra. All min energi gick åt det förut. Nu planerar jag in Malin-saker som träning, naturen, vänner, egentid och tid med min partner utan barnen. (De har ju vuxit också vilket underlättar).

Psykisk ohälsa bland unga

Unga idag mår dåligt. Stress, psykisk ohälsa, ångest, utmattning och depression. Både sömntabletter och antidepressiva skrivs ut mer än aldrig förr. Är det vårt samhälle som gör fel? Min 20-åring hemma tycker det. Hon gillar inte samhället och tillbringar sin tid med att ”eskapisma”. Det i kombo med för mycket stress från gymnasiet gjorde att hon hamnade i en utmattningsdepression.

Här är några saker som vi fokuserat på hemma:

Från sängen till gatan

Trappa upp långsamt. Går det för fort, kommer du hamna under täcket igen av utmattning.

Rutiner och vanor

Försök ha en vana varje dag. Något att hålla fast i.

Lägg till en till när du tror att du kan.

Tankar och skuld

Ge dig en klapp på axeln när du lyckats med något. Fan vad bra jag var som klarade det där. Känn dig stolt för det du klarar.

Skratt

Vad gör dig glad? Gör det då! Så mycket som möjligt av det.

Träning

Börja med jättelåg ribba. Var stolt om du ens kommer iväg.

Sedan kan du öka successivt

Krav

Ha inga krav!

P.S. MrsHyper är även en del av Generation PEP som arbetar för barn och ungas hälsa.

Malin Roca Ahlgren, författare, skribent och leg. lärare med specialpedagogisk kompetens, MrsHyper.

NPF-tips

Stötta någon som mår dåligt, FHM (Folkhälsomyndigheten)

Podd om livet med NPF, Funka olika

Olika behandlingar mot ångest och depression, Kunskapsguiden

NVC (Non violent communication) på MFC

PEP – tips till vårdnadshavare för att stötta barn att få mer hälsosamma vanor

Forskning om stressade föräldrar till barn med NPF, Gillbergcentrum

Fuzed – e-gaming som är hållbar för hälsan

Fotboll och NPF, Svensk fotboll

 Andra tips

Förebygga ohälsa hos elever, Skolverket

BLISSFUL-metoden

Forskning om stress med compassion, KI

Missa inte något på webben eller vår YouTube-kanal - signa upp dig på vårt nyhetsbrev så får du alltid uppdateringar.

Pin It on Pinterest

Share This