Christian Dahlström, författare och journalist

Den enda rätta läran

Så förblindade psykoanalysen det svenska rättsväsendet

Under stora delar av 1900-talet dominerar en psykoanalytisk rörelse både psykiatrin och kulturetablissemanget i Sverige. De förser även polisen och rättssalarna med sin psykologiska expertis. De sätter patientsäkerhet och rättssäkerhet ur spel.

”Den enda rätta läran” är en granskning av psykoanalysens historia i Sverige, som kartlägger den rörelse som låg bakom denna mörka period i vårt rättsväsende.

En häpnadsväckande berättelse som blottlägger de strömningar i psykiatrin, kulturdebatten och samhället i stort, som tillsammans mynnade ut i en rad av våra största och mest uppmärksammade rättsskandaler – däribland Thomas Quick-fallet, da Costa-fallet och Fallet Kevin.

Christian dahlström

Om författaren

Christian Dahlström är civilekonom, författare och journalist specialiserad på psykiatri. Han har tilldelats Vetenskap och Folkbildnings utmärkelse ”Årets folkbildare” för sitt journalistiska arbete om pseudovetenskap inom psykiatrin.

Sedan 2015 driver Christian podcasten Sinnessjukt, där han förutom intervjuer med forskare och patienter har gjort dokumentärer om Sigmund Freud, Margit Norell, Aaron Beck, Beckomberga sjukhus, mentalsjukhuseran och litium.

Han har även skrivit böckerna ”Panikångest och depression: frågor och svar om två av våra vanligaste folksjukdomar” (Natur och Kultur), ”Kalla mig galen: berättelser från Psyksverige” (Ordfront) och diktsamlingen ”Ångestens mamma: dikter om psykisk sjukdom och vardagsångest” (egenutgiven på Publit).

Hur kommer det sig att du skrev den här boken?

Jag skrev boken för att gå till botten med hur psykoanalysen skapade Sveriges största rättsskandaler, och hur en i princip helt okänd äldre kvinna kunde få så stort inflytande i svenskt rättsväsende. Det är ett av de mest fascinerande svenska livsödena någonsin, som samtidigt ger en skrämmande insikt i hur lätt rättssäkerhet och patientsäkerhet kan sättas ur spel.
/Christian Dahlström

Christian Dahlström

Författare & journalist

Sagt om boken

Sträckläste denna viktiga och välskrivna bok, där Dahlström med grundlig research visar hur dogmatism och brist på vetenskapligt tänkande ledde till att teorin om förträngda minnen fick katastrofala konsekvenser.

Mikael Landén

Professor

Detta storverk borde, som en slags intellektuell vaccination, vara obligatorisk läsning för varje blivande psykiater och psykolog – och alla andra som vill förstå hur fantasifoster kom att bli sanningar i psykiatri, rättsväsende och kulturliv.

Markus Heilig

Professor

Christian Dahlström visar hur reella katastrofer uppstår så snart psykoanalysen släpps in i seriösa sammanhang – som rättsväsendet eller psykiatrin. Det har länge varit hög tid att förpassa psykoanalysen till historiens skräphög. Förhoppningsvis skyndar den här boken på processen.

Mattias Göransson

Chefredaktör Filter

En närmast obegriplig historia om hur Freuds egendomliga idéer åt sig in i svensk sjukvård och ersatte sunt förnuft inom rättsapparaten. Låt boken vaccinera dig mot läror som undviker vetenskaplig granskning.

Agnes Wold

Professor

Dahlström återger i denna fängslande och välskrivna bok den förbluffande historien om hur en ideologisk och ovetenskaplig syn på psykisk sjukdom tilläts dominera svensk psykiatri under 60- till 90-talet – till skada för psykiatrins patienter. Boken borde nomineras till Augustpriset och läsas av alla med intresse för psykiatri och psykiatrins historia.

Elias Eriksson

Professor

Denna välskrivna bok punkterar det psykoanalytiska skenvetenskapliga fantasibygget, dess mytologi och grund, på ett befriande sätt. Framför allt ger den en ny och mer fullständig bild av tankegodset som möjliggjorde de välkända och tragiska rättsskandalerna. Ett måste att läsa, ett välbehövligt wake-up call för alla – inte minst kulturarbetare – som fortfarande romantiskt klamrar sig fast vid myten om den psykodynamiska modellen.

Magnus Lindwall

Professor

Christian Dahlström blottlägger en intressant men också viktig berättelse.

Rickard L Sjöberg

Docent

Oundgänglig läsning för jurister, psykologer, journalister och alla som intresserar sig för hur sanning och rättvisa kan gå vilse i en labyrint av teorier och övertygelser.

Jenny Küttim

Journalist

Det här är en ytterst väldokumenterad beskrivning av hur pseudovetenskaplig psykologi ställde till rader av rättsskandaler och personliga tragedier för tusentals människor. Man får hoppas att boken blir läst av dem som i framtiden ansvarar för rättsväsendet och den psykiatriska vården. Bland psykologer borde den bli obligatorisk läsning.

Germund Hesslow

Professor

poddar & media

9-10 november

Christian på scen
Lördag 9 november
Tid kommer senare

Värmlands bokfestival
Värmlands bokfestival en regional bokfestival med nationella gäster och utställare.
Nära 5 000 besökare som gästar under festivaldagarna.
Scenprogram som erbjuder författarsamtal, intervjuer, scenkonst, forskning, barnlitteratur och mycket annat.
21 november

Mer info kommer

Stockholms Psykiaterförening
Snart har vi mer information att dela även här.
PODD: Jobba Jobba Jobba

Samtal mellan Elin Sobczak och Christian Dahlström om boken

Till podden »

PODD: Loungepodden

Taimaz Ghaffari och Christian Dahlström om boken

Kommer under hösten 2024

PODD: Bakom ryggen

Sebastian Mattsson och Christian Dahlström om boken

Kommer under hösten 2024

Pressbilder

Bilderna får användas fritt, ange källa. 

FOTO: MrsHyper förlag

Pin It on Pinterest

Share This