Observera att det här inlägget är från 2017

Jag hade ett barn som aldrig ville sova. Han ville vara vaken. Kanske skulle han missa något. De första två åren sov han aldrig mer än två timmar i sträck. Vi föräldrar var helt slut. Skulle vi på fester drog vi lott om vem som skulle natta…för det kunde ju ta flera timmar.

Nu kanske du undrar varför vi höll på i flera timmar och det kan jag också undra, idag, när jag vet så mycket mer. Men vi hade ju läst i ”Stora Barnboken” av Anna Wahlgren att man skulle aldrig ge sig som förälder utan man skulle ju alltid hålla ut. Hade man en gång bestämt sig för att natta skulle man inte ge sig. Det gällde ju även blöjor, matning, massor av andra saker åsså nattningen då. Men det funkade ju ALDRIG! Never. Jamais. Ei koskaan. Nunca. Nie. 決して.

Vi hade flera problem och ett var att när jag läste sagor så blev jag så exalterad för jag ville ju vara en bra mamma som läste med liv och lust! Och då blev ju sonen jättepeppad och tyckte det var jättespännande och blev ju inte alls sömnig. Helt urusel taktik alltså.

Ett annat problem var att lampan var tänd. Då var det ju för ljust för att kunna somna in. Men det var för läskigt om det var släkt. Och vi provade alla lampor, hålla dörren öppen, ha spårljus i kontakter och svagare belysning. Men nej, det funkade inte heller.

När pappa läste saga för sonen somnade sonen nästan, nästan… Pappa läser jääääääättelångsamt och har en väldigt entonig röst, den är liksom sövande i sig. Men så fort han slutade sagan vaknade ju sonen till. Ping! En till pappa! Sen var allt igång igen.

Sonen blev tröttare och tröttare men kunde inte somna. Han led och vi led.

Jag hade gått på PsykosyntesAkademin ett tag och där hade vi en hel del guidade meditationer. Jag har själv aldrig lyckats meditera genom att sitta still och i tysthet känna…bara tystnad. Det rasade alltid av bilder och tankar i mitt huvud och filmerna som spelade upp sig var som sjuka feberdrömmar och tog aldrig slut. Just så var det för mig att meditera tills jag fick vara med om en guidad meditation. En guidad meditation är när någon läser en berättelse och du bara ”följer med”. Som en saga liksom.

Aha – jag kan göra en guidad meditationssaga för min son, med lampan släkt? Jag ligger bredvid honom och pratar. Kan det funka? Det fanns väl inget som kunde bli värre. Jag testade. Här är min första meditationssaga till Victor.

———————————
Blunda mitt hjärta
Ta tre djupa andetag och känn hur din kropp blir tung. Känn att jag ligger bredvid dig och du är trygg.
På insidan av ögonlocken kommer du att få se bilder av den berättelse som jag ger. Som en film.

Du vaknar upp på en äng, en äng du känner igen. Solen skiner och du blir alldeles varm.
Du ställer dig upp och kollar ned på dina fötter, har du skor på dig eller är du barfota?
Bredvid dig går en stig, och den känner du igen. Det är en stig du har gått massor av gånger. Det är en bra stig. Följ den.
Det tar en stund att gå på stigen men efter en stund tar den slut och du kommer fram till en dörr.
Hur ser dörren ut? Titta en stund. Är det en stor dörr? Har den ngn färg eller mönster?
Känn på handtaget, verkar dörren vara lätt att öppna eller verkar den trög? Gör ett försök och känn efter.
Öppna dörren och kliv in.
När du kommer in har du kommit till ett enormt rum – hur stort som helst. Det är ett laboratorium. Ditt labb.
Gå runt och titta, lyft på burkar, öppna skåp, lukta och känn efter.
Någonstans här finns din dröm. Leta en stund till.
Där du hittar drömmen, låt den spelas upp på insidan av dina ögon och berätta för mig imorgon vad det var du såg.

——————————

Där somnade han.
Och morgonen efter var han sjukt besviken att han inte kom ihåg vilken dröm han hittade. Så då kom vi överens om att han fick leta efter den på kvällen igen.

Det här var ett fantastiskt sätt att få min son att komma till ro. Det funkade under många månader och till slut fann han ett sätt att se på film på insidan av ögonlocken som gjorde att han tyckte det skulle bli spännande att sova. Istället för att det var trist blev det något att längta efter.

Med vänliga hyperhälsningar
MrsHyper
/Jessica Stigsdotter Axberg

Missa inte 100 bästa adhd-tipsen. Ett adhd-tips/dag 100 dagar i följd med start 1 januari 2017.

 

Pin It on Pinterest

Share This